fbpx

Ankelforstuvning

Årsager til forstuvet ankel.

En forstuvning af ankelleddet er en hyppig skade i de fleste sportsgrene, men især i fodbold, håndbold, volleyball og basketball ses skaden. Skaden opstår når foden vrikker rundt, således ledbåndene bliver overstrakt og/eller brister. Oftest vil det være ledbånd og muskler på ydersiden af ankel og fod der bliver skadede. I lette tilfælde tales om forstrækning og i svære tilfælde ser man hel eller delvis delvis overrivning af de udvendige ledbånd. Der kommer meget ofte følgeskader i når du forstuver foden. Det kan eksempelvis være blå mærker i knoglen (bone bruise), irritation af senerne i foden, irritation og fortykkelse af ledkapslen i ankelleddet. Disse overses jævnligt og kan være medvirkende til en forlænget genoptræning.

Symptomer på forstuvet ankel.

Lige når skaden opstår vil ankelleddet ofte hæve, gøre ondt, bliver varmt og eventuelt misfarvet. Ofte vil det være svært at støtte på foden og al bevægelse vil fremprovokere smerte. Du vil også opleve at anklen føles løs. I løbet af nogle dage vil man typisk kunne støtte mere på foden men hævelsen kan fortsætte med at være til stede længe.

Behandling af forstuvet ankel hos Hasselager Fysioterapi.

Vi anbefaler følgende tilgang når du har forstuvet din ankel.

Dag 1-2. Ro, kompression og elevation. Bevæg ankelleddet ubelastet indenfor smertegrænsen. Du kan evt anvende is 20 minutter pr. time. Is kan virke smertelindrende og kan med fordel anvendes, så længe der er smerter. Læg et viskestykke mellem ispakningen og huden for at undgå forfrysning.

Dag 3-7. Gå stille og roligt rundt, vægtbæring indenfor smertegrænsen.

Uge 2-3. Genoptræning indenfor smertegrænsen med stabilitets/balancetræning.

Uge 3 og frem. Balance, stabilitets og styrketræning af fodens muskler med stigende belastning og sværhed.

Generelt anbefaler vi at du anvender tape eller bandage i 3-6 måneder efter skaden når du dyrker din sport.
Afhængig af graden af skade kan det tage fra 2-3 uger til flere måneder før du er klar igen. I forbindelse med et kraftigt vrid i anklen kan der også opstå andre mere alvorlige skader i fod og underben. Man skal derfor altid være opmærksom på om der kan være sket andet end en forstuvning hvis træningsforløbet ikke går planmæssigt. Det kunne være bristning af syndesmosen (stort ledbånd) mellem skinneben og lægben, bruskskader, brud og andet. Du er altid velkommen til at kontakte klinikken hvis du er i tvivl om hvad du skal gøre og gerne vil have hjælp til din genoptræning.

Hos Hasselager Fysioterapi har vi stor erfaring med behandling og genoptræning efter en forstuvet ankel, så du vil altid modtage kompetent vejledning i øvelser og relevant behandling af din ankelskade. Klinikken er beliggende i det sydlige Aarhus, tæt på Viby, Stavtrup og Tranbjerg. Vi har gratis parkering lige ved døren.