fbpx

Indre springhofte

Den dybe hoftebøjer (Iliopsoas) består af to muskler. Psoas musklen udspringer fra lændehvirvlerne, og Iliacus musklen udspringer fra hoftebenets inderside. De to muskler smelter sammen og hæfter begge på lårbenets inderside (trochanter minor). Iliopsoas er hofteleddets stærkeste bøjemuskel.

Årsager til indre springhofte

Ved gentagne overbelastninger kan muskelsenen blive irriteret eller inflammeret, hvorved den kan hæve op og ved visse bevægelser smutte hen over et af knoglefremspringene ved bækken eller hofteled. Når senen smutter hen over knoglefremspringet, fremkaldes de generende symptomer, hvilket kan give ubehag, klik-lyde dybt i lysken og smerter.

Symptomer på indre springhofte

Har du intern springhofte oplever du typisk smerter eller ubehag dybt i lysken, når hoften strækkes fra bøjet position. Der er hyppigt samtidig følelse af smæld eller spring dybt i lysken. I nogle tilfælde udvikles betændelse i slimsækken, der ligger mellem senen og skambenet (bursitis iliopectineus). Dette føles som forværring af smerterne, og kan også være tilstede i hvile.

Behandling af indre springhofte hos Hasselager Fysioterapi

I meget lette tilfælde med kun minimal ømhed kræves ikke nødvendigvis behandling. Her kan man måske nøjes med at aflaste en kortere periode og undgå smerteudløsende aktiviteter.

Ved mere udtalte smerter eller manglende fremgang kan det være en ide at se lidt mere struktureret på hvilke årsager der er til generne. Det kan være korte og stramme muskler eller nedsat styrke og stabilitet omkring bækkenet. Behandlingen omfatter primært aflastning.

For at forebygge tilbagefald, er det vigtigt at være stærk, stabil og velkoordineret omkring bækkenet. Derfor vil det være en god ide at få et specifikt træningsprogram for intern springhofte så du undgår tilbagefald. Hvis du har tendens til korte og stramme muskler omkring hofte og bækken, kan strækøvelser også være en god idé.

Hos Hasselager Fysioterapi er vi specialister i hoftesmerter, så du vil altid modtage kompetent vejledning i øvelser og relevant behandling. Klinikken er beliggende i det sydlige Aarhus. Vi har gratis parkering.