fbpx

Udvendige hoftesmerter

Gode råd og behandling af udvendige hoftesmerter hos Hasselager Fysioterapi.

Smerter på ydersiden af hoften skyldes en overbelastningstilstand af sener, muskler og/eller slimsæk på ydersiden af hoften. Ofte vil baldemuskulaturen, også kaldet glutealmusklerne, være involveret i problemet. Baldemusklerne består primært af 3 muskler, gluteus maximus, gluteus medius og gluteus minimus. Derudover er der også en slimsæk på ydersiden af hoften der hyppigt kan bliver inflammeret. De fleste af mine patienter beskriver især smerter ved gang, når de ligger  og ved trappegang.

Musklernes funktion er primært at stabilisere bækkenet. Derudover er de med til  at strække hoften, dvs at føre benet bagud, føre benet ud til siden og lave en udaddrejning i hofteleddet. Slimsækkens (bursa trochanterica) funktion er at mindske friktionen imellem sener på ydersiden af hoften og knoglefremspringet på ydersiden af hoften.

Har du ondt på ydersiden af lår og hofte? Her er hvad du selv kan gøre:

  • Det er vigtigt, at du aflaster det smertefulde område og undgår aktiviteter, der gør smerterne værre.
  • Du kan forsøge at stå med vægten fordelt lige på begge ben, gå bredsporet på trapper og undgå at sidde med benene over kors..
  • Prøv at undgå at ligge på den smertefulde side og du kan med fordel sove med pude mellem knæene.
  • Når irritationen er kommet under kontrol vil næste skridt være at komme i gang med relevant træning for at styrke og stabilisere bækken og hofte.
  • Se vores videoguide til hvordan du træner hjemme Træningsprogram til udvendige hoftesmerter

Genoptræningen tager tid og ofte vil det tage måneder før man er smertefri og i gang med sine normale aktiviteter. For at blive smertefri hurtigt er det ofte en god ide at kontakte en fysioterapeut. Hos Hasselager Fysioterapi vil behandlingen af dine hoftesmerter i første omgang være en vurdering af hvordan du i din dagligdag kan aflaste og eventuelt ændre uhensigtsmæssige vaner. Derefter vil næste skridt være at komme i gang med rolig træning for at styrke muskulaturen og øge stabiliteten omkring bækken og hofte.

Symptomer på udvendige hoftesmerter.

Det typiske symptom er smerter fra ydersiden af hoften. Smerterne kan opleves forskelligt. De fleste oplever stivhed og igangsætningssmerter, som aftager i løbet af dagen ved aktivitet, for så igen at sætte ind sidst på dagen eller hvis du er i ro i længere tid. Ofte vil du med tiden opleve nedsat styrke i den påvirkede hofte og du kan opleve besvær ved at gå på trapper, op ad bakke og i ujævnt terræn.

Mange kan opleve forstyrret søvn og smerter ved at ligge på siden. Derudover vil der for det meste være udtalt ømhed når man trykker direkte på området.

Årsager til udvendige hoftesmerter.

Hyppigt vil årsagen til smerterne være overbelastning af strukturerne igennem længere tid, men det kan også opstå som følge af et slag mod området ved eksempelvis et fald.

Overbelastning af glutealsenerne skyldes oftest dårlig muskelkontrol omkring bækkenet og hoften. Dette fører til instabilitet omkring bækkenet, overbelastning af muskler og sener og hermed smerter. De fleste (sene)overbelastninger er et resultat af et gradvist slid pga. overdreven brug eller ældning. Enhver kan få en overbelastet sene, men folk, som særligt laver den/de samme bevægelser igen og igen, i deres job, sport eller daglige aktiviteter, er mere tilbøjelige til at få en overbelastning.

 

Hvad kan du forvente når du booker en tid hos.

Hos Hasselager Fysioterapi og Sportsklinik i det sydlige Aarhus, er vi specialiserede i udredning og behandling af udvendige hoftesmerter. Vi hjælper dig med at finde årsagen til dine smerter og giver dig værktøjerne til at blive smertefri. Klinikken er beliggende tæt på Stavtrup, Viby og Tranbjerg. Du kommer nemt hertil med bus 1A eller bil.