fbpx

Ydre springhofte

På ydersiden af hoften og låret løber et kraftigt senebånd, tractus iliotibialis. Dette senespejl udspringer blandt andet fra den store baldemuskel, gluteus maximus og en muskel foran på hoften, tensor fascia latae. Senespejlet er som udgangspunkt stramt og har en stabiliserende funktion over knæ og hofte.

Når tractus iliotibialis bliver for stram kan senen “springe” hen over knoglefremspringet på ydersiden af hoften, trochanter major. Springhofte ses ofte hos dansere, fodboldspillere, vægtløftere og løbere.

Årsager til ydre springhofte.

Ved for mange gentagne bevægelser i knæ- og hofteleddet, ofte i forbindelse med sport, glider det kraftige senebånd hen over det knoglefremspringet på ydersiden af hoften og den øgede friktion hen over knoglen, kan medføre inflammation, så tractus iliotibialis fortykkes, og/eller den underliggende bursa trochanterica svulmer op. Når det irriterede/fortykkede senebånd glider hen over knoglefremspringet, kan der fornemmes en pludselig, smuttende, ubehagelig fornemmelse og smerter. Der kendes 3 forskellige årsager til springhofte: ydre springhofte, indre springhofte og indeklemning i leddet.

Symptomer på ydre springhofte.

Når det irriterede/fortykkede senebånd glider hen over knoglefremspringet, kan der fornemmes en pludselig, smuttende, ubehagelig fornemmelse og smerter. Smerterne er oftest til stede ved aktivitet men kan i svære tilfælde også være til stede i hvile. Ofte er der smerter i liggende stilling på både den syge og den raske side.

Behandling af ydre springhofte hos Hasselager Fysioterapi.

Behandlingen omfatter i første omgang en grundig undersøgelse så vi finder årsagen til at senebåndet er fortykket og smutter hen over knoglen. Derefter vil du bliver instrueret i øvelser for ydre springhofte. Dette vil oftest være i form af styrke- og stabilitetsøvelser for muskulaturen omkring hoften. Hvis der er platfod, kan indlægssåler også være del af behandlingen.

Hos Hasselager Fysioterapi er vi specialister i skader i og omkring hoften, så du vil altid modtage kompetent vejledning i øvelser og relevant behandling af dine ydre hoftesmerter. Klinikken er beliggende i det sydlige Aarhus, tæt på Viby, Stavtrup og Tranbjerg. Vi har gratis parkering lige ved døren.