Udvendig springhofte

 • Mærker du smæld eller spring på hoftens yderside?
 • Har du en følelse af at hoften springer ud og ind af led, eller at hoften giver efter?
 • Oplever du at smældene og smerterne bliver værre under aktivitet og motion?

Så kan det være at du har en udvendig springhofte.

 

 

 

 

Gode råd og behandling af udvendig springhofte hos Hasselager Fysioterapi.

På ydersiden af hoften og låret løber et kraftigt senebånd, tractus iliotibialis. Dette senebånd udspringer blandt andet fra den store baldemuskel, gluteus maximus og en muskel foran på hoften, tensor fascia latae. Senespejlet er som udgangspunkt stramt og har en stabiliserende funktion over knæ og hofte. Når tractus iliotibialis bliver for stram kan senen “springe” hen over knoglefremspringet på ydersiden af hoften, trochanter major. Springhofte ses ofte hos dansere, fodboldspillere, vægtløftere og løbere.

Har du smerter og fornemmelse af klik på ydersiden af hoften? Se her hvad du selv kan gøre:

 • Undgå de bevægelser og aktiviteter, som gør ondt, altså aflastning.
 • En kort periode kan det være nødvendigt med antiinflammatorisk medicin for at slå irritationen ned.
 • Stræk af den eller de muskler og sener, som er involveret. Det er ofte det store senebånd på ydersiden af hoften og baldemuskulaturen.
 • Styrketræning af de stabiliserende muskler i hoften.
 • Det er vigtigt med stabilt fodtøj med god stødabsorbtion. Ved uhensigtsmæssig fodstilling, bør den korrigeres ved hjælp af sko eller indlæg.

                                                                   

 

Behandlingen omfatter i første omgang en grundig undersøgelse så vi finder årsagen til at senebåndet er fortykket og smutter hen over knoglen. Hos Hasselager Fysioterapi er vi specialister i skader i og omkring hoften, så du vil altid modtage kompetent vejledning i øvelser og relevant behandling af dine ydre hoftesmerter. Klinikken er beliggende i det sydlige Aarhus, tæt på Viby, Stavtrup og Tranbjerg. Vi har gratis parkering lige ved døren.

Symptomer på udvendig springhofte.

Når det irriterede/fortykkede senebånd glider hen over knoglefremspringet, kan der fornemmes en pludselig, smuttende, ubehagelig fornemmelse og smerter. Smerterne er oftest til stede ved aktivitet men kan i svære tilfælde også være til stede i hvile. Ofte er der smerter i liggende stilling på både den syge og den raske side.

Årsager til udvendig springhofte.

Ved for mange gentagne bevægelser i knæ- og hofteleddet, ofte i forbindelse med sport, glider det kraftige senebånd hen over det knoglefremspringet på ydersiden af hoften og den øgede friktion hen over knoglen, kan medføre inflammation, så tractus iliotibialis fortykkes, og/eller den underliggende bursa trochanterica svulmer op. Når det irriterede/fortykkede senebånd glider hen over knoglefremspringet, kan der fornemmes en pludselig, smuttende, ubehagelig fornemmelse og smerter. Der kendes 3 forskellige årsager til springhofte: ydre springhofte, indre springhofte og indeklemning i leddet.

 

Tilstande der kan forveksles med udvendig springhofte:

Kliklyde og smerter fra lyske og hofte kan også skyldes skade på ledlæben i hofteleddet som så kan komme i klemme. Er du i tvivl om hvilken skade du har i din hofte, kan du læse mere her om andre typer hoftesmerter og hvordan de behandles og trænes. Du er også velkommen til at kontakte mig telefonisk til en uforpligtende snak.

 

Hvad kan du forvente når du booker en tid hos Hasselager Fysioterapi:

 • Hos Hasselager Fysioterapi og Sportsklinik i det sydlige Aarhus, er vi specialiserede i udredning og behandling af hoftesmerter.
 • Grundig og professionel undersøgelse og behandling af din hofte.
 • Rådgivning i forhold til opstart af træning, træningsmængde og intensitet.
 • Vi hjælper dig med at finde årsagen til dine smerter og giver dig værktøjerne til at blive smertefri.
 • Klinikken er beliggende tæt på Aarhus, Stavtrup, Viby, Hørning og Tranbjerg. Du kommer nemt hertil med bus 1A eller bil og der er gratis parkering.