fbpx

Ydre springhofte

  • Mærker du smæld eller spring på hoftens yderside?
  • Har du en følelse af at hoften springer ud og ind af led, eller at hoften giver efter?
  • Oplever du at smældene og smerterne bliver værre under aktivitet og motion?

Så kan det være at du har en ydre springhofte. 

Gode råd og behandling af ydre springhofte hos Hasselager Fysioterapi.

På ydersiden af hoften og låret løber et kraftigt senebånd, tractus iliotibialis. Dette senespejl udspringer blandt andet fra den store baldemuskel, gluteus maximus og en muskel foran på hoften, tensor fascia latae. Senespejlet er som udgangspunkt stramt og har en stabiliserende funktion over knæ og hofte. Når tractus iliotibialis bliver for stram kan senen “springe” hen over knoglefremspringet på ydersiden af hoften, trochanter major. Springhofte ses ofte hos dansere, fodboldspillere, vægtløftere og løbere.

Har du smerter og fornemmelse af klik på ydersiden af hoften? Se her hvad du selv kan gøre:

  • Undgå de bevægelser og aktiviteter, som gør ondt, altså aflastning.
  • En kort periode kan det være nødvendigt med antiinflammatorisk medicin for at slå irritationen ned.
  • Stræk af den eller de muskler og sener, som er involveret. Det er ofte det store senebånd på ydersiden af hoften og baldemuskulaturen.
  • Det er vigtigt med stabilt fodtøj med god stødabsorbtion. Ved uhensigtsmæssig fodstilling, bør den korrigeres ved hjælp af sko eller indlæg.

Behandlingen omfatter i første omgang en grundig undersøgelse så vi finder årsagen til at senebåndet er fortykket og smutter hen over knoglen. Hos Hasselager Fysioterapi er vi specialister i skader i og omkring hoften, så du vil altid modtage kompetent vejledning i øvelser og relevant behandling af dine ydre hoftesmerter. Klinikken er beliggende i det sydlige Aarhus, tæt på Viby, Stavtrup og Tranbjerg. Vi har gratis parkering lige ved døren.

Symptomer på ydre springhofte.

Når det irriterede/fortykkede senebånd glider hen over knoglefremspringet, kan der fornemmes en pludselig, smuttende, ubehagelig fornemmelse og smerter. Smerterne er oftest til stede ved aktivitet men kan i svære tilfælde også være til stede i hvile. Ofte er der smerter i liggende stilling på både den syge og den raske side.

Årsager til ydre springhofte.

Ved for mange gentagne bevægelser i knæ- og hofteleddet, ofte i forbindelse med sport, glider det kraftige senebånd hen over det knoglefremspringet på ydersiden af hoften og den øgede friktion hen over knoglen, kan medføre inflammation, så tractus iliotibialis fortykkes, og/eller den underliggende bursa trochanterica svulmer op. Når det irriterede/fortykkede senebånd glider hen over knoglefremspringet, kan der fornemmes en pludselig, smuttende, ubehagelig fornemmelse og smerter. Der kendes 3 forskellige årsager til springhofte: ydre springhofte, indre springhofte og indeklemning i leddet.

 

Hvad kan du forvente når du booker en tid hos Hasselager Fysioterapi:

  • Grundig og professionel vejledning og behandling af en fysioterapeut med indgående kendskab til ydre springhofte
  • Instruktion i relevante styrke- og stabilitetsøvelser for ydre springhofte.
  • Hvis det er relevant kan indlægssåler være en del af behandlingen. Jeg har mange års erfaring med tilpasning af såler.