Springerknæ
Gode råd og behandling af dit springerknæ hos Hasselager Fysioterapi.
Har du døjet med smerter foran på knæet, især i forbindelse med hop, retningsskift og knæbøjninger? Så kan det være du har springerknæ.
Gode råd til at behandle dit springerknæ:
- Når tilstanden er akut kan du reducere belastning på knæet ved eksempelvis at reducere antallet af hop og dybe knæbøjninger.
- Stræk din forreste og bagerste lårmuskler ud. Lav også udspænding af balden.
- Aflastende tape kan ofte være med til at reducere generne.
- Når den akutte fase er overstået skal du i gang med træning. Den bedste metode er tung, langsom progredieret styrketræning. Det fungerer dog bedst udenfor sæson.
- Snak med din træner om hvordan din spring/landingsteknik er hvis du dyrker sport med hop.
Hos Hasselager Fysioterapi i det sydlige Aarhus, er vi specialister i behandling og træning af springerknæ. Efter en grundig undersøgelse af dit knæ og en snak om hvordan og hvor meget du belaster det, vil vi sammen lægge en plan for træning og behandling. Behandlingen vil typisk være vejledning i hvordan belastningen på senen kan reduceres, samt et langsomt progredieret styrketræningsprogram, med langsom tung styrketræning. Denne type træning tyder på at være den bedste måde at træne seneskader på.
Hvis du er i tvivl om hvordan du kommer i gang med træningen og hvilke øvelser du skal lave for dit springerknæ, er du velkommen til at kontakte klinikken. Jeg kan desuden vejlede dig andre tiltag der kan være med til at du bliver smertefri.
Symptomer på springerknæ.
Typisk vil smerterne være lokaliseret til den nederste spids af knæskallen. Smerterne er meget lokaliserede til dette lille område og det vil være meget smertefuldt når man trykker på området men hvis tilstanden har stået på længe kan man også have udviklet irritation af andre strukturer omkring knæet. Generne forværres typisk ved hop, retningsskift, løb ned af bakke og spark.
Ofte vil generne være til stede i starten af en belastning, hvorefter de vil aftage når man er blevet varm. Efter belastningen vil man så typisk opleve en forværring igen når man er blevet kold.
Tilstanden er en overbelastningstilstand og personer med springerknæ har ofte døjet med generne i lang tid, nogle gange flere år. Ofte vil det bedres i perioder hvor der ikke er så meget belastning, eksempelvis udenfor volleyball eller håndbold sæsonen. Når sæsonen så er i gang vil generne tiltage.
Årsager til springerknæ.
Springerknæ er en irritationstilstand af knæskalssenen hvor den hæfter på knæskallen.
Den store forreste lårmuskel hæfter på den øverste kant af knæskallen med en kraftig sene. Denne sene sene fortsætter sit forløb fra den nederste spids af knæskallen ned på forsiden af skinnebenet og hæfter på et lille knoglefremspring. Funktionen af knæskalssenen er at overføre den kraft, den store forreste lårmuskel laver, når knæet strækkes.
- Den typiske årsag til springerknæ/jumpers knee er langvarig overbelastning af senen, ofte i forbindelse med idrætsgrene der har mange hop og spark. Når du lander med bøjede knæ efter et hop eller laver spark i fodbold, vil der være stor belastning på senen. Senen kan herved blive irriteret, og der kan opstå mikroskopiske overrivninger af senefibre, som medvirker til tilstanden.
Andre knæskader der kan forveksles med springerknæ:
Hvad kan du forvente når du booker en tid hos os.
- Hos Hasselager Fysioterapi vil du blive vejledt i hvordan du reducerer belastningen på knæskalssenen og undgår smerteudløsende aktiviteter i en periode, så overbelastningen og smerterne reduceres.
- Vi benytter et progredieret styrketræningsprogram til din lårmuskulatur, som arbejder hen imod at du vender tilbage til de aktiviteter du gerne vil lave. Uden smerter.
- Træningen vil ofte blive kombineret med indlægssåler og/eller aflastende tape, hvis det er relevant.
Har du mistanke om at du har springerknæ så kontakt klinikken. Hasselager Fysioterapi og Sportsklinik er beliggende i det sydlige Aarhus, tæt på Viby, Tranbjerg og Stavtrup. Bus 1 A kører lige til døren og der er gratis parkering lige udenfor døren. Klinikken har flere dage med udvidede åbningstider, hvor vi har åbent helt til kl 21.30.