fbpx

Meniskskade

Meniskens funktion er primært at optræde som støddæmper i knæleddet. Den tager en del af belastningen fra knoglerne ved gang og især ved løb. Meniskerne er med til at reducere beastningen af brusken i knæet. Menisken er også med til at give en vis stabilitet i knæet. lårknoglen , Menisken er en halvmåne formet bruskskive der er placeret udvendigt og indvendigt i knæleddet. Den hyppigste meniskskade er på den bagerste del af den inderste menisk. Meniskskader hos børn er meget sjældne.

Skader i menisken kan både være revner i menisken der går på tværs eller på langs, flaps der kan sidde og komme i klemme og skaden kan være så stor at dele af menisken kan ligge og komme i klemme i leddet. Meniskskader er en meget almindelig skade i knæet.

Årsager til meniskskader.

Meniskskader opstår akut i forbindelse med et kraftigt vrid i knæet, men opstår også efter lang tids slid og overbelastning. Lang tids slid kan gøre menisken skrøbelig, så der kan opstå en skade ved almindelige aktiviteter i hverdagen. Slitage af meniskerne ses hyppigst hos ældre mennesker, hos overvægtige og hos personer, der gennem mange år har haft job eller idræt med stor belastning af knæene

Blandt idrætsudøvere ses det især indenfor kontaktidræt som håndbold og fodbold.

Symptomer på meniskskade

Der kan være jagende smerter ved bestemte bevægelser og måske følelsen af at der kommer noget i klemme. Hos nogle forværres smerten, når knæet overstrækkes. Knæet kan eventuelt hæve op ved belastning.

Ofte kan man også mærke stikkende smerter i knæet, som forværres ved fysisk belastning og eventuelt klik i knæet. Ved større skader kan der opstå decideredde aflåsninger hvor knæet ikke kan bøjes eller strækkes helt.

Behandling af meniskskader hos Hasselager Fysioterapi.

Ved en nyopstået meniskskade anbefales aflastning, ro, bevægelse indenfor smertegrænsen. Igennem en periode skal man undgå symptomgivende belastninger så meget som muligt. Undgå at vride i knæet, undgå at sidde i hug og undgå knæliggende arbejde. Cykling på motionscykling er ofte en god måde at komme i gang med fysisk aktivitet. Vi ved at mange meniskskader kommer sig helt hen over over nogle måneder. Hvis knæet er låst eller hvis generne ikke forsvinder eller reduceres væsentligt i løbet af nogle måneder, kan en kikkertoperation være næste skridt.

Ofte er det en god ide at træne styrke og stabilitet af knæet. Kontakt Hasselager Fysioterapi, så vi kan instruere dig i øvelser for din meniskskade. Derudover kan vi vejlede dig i hvordan du lige så stille kan øge belastningen på dit knæ i takt med at du får det bedre.