Løberknæ

Gode råd og behandling af dit løberknæ hos Hasselager Fysioterapi

Fra ydersiden af hoftekammen løber et kraftigt senebånd, tractus iliotibialis. Dette senebånd fortsætter ned på ydersiden af låret og hæfter på ydersiden af underbenet lige under knæet. Under senebåndet ved knæet ligger der slimsæk og fedtvæv. Det er typisk disse strukturer og senebåndet der bliver irriteret ved løberknæ. Løbere og cyklister rammes typisk af løberknæ, men generelt optræder diagnosen ved sportsaktiviteter, der indeholder mange gentagende bevægelser og løb, f.eks. fodbold, håndbold, badminton m.fl.

Har du løberknæ? Her er hvad du selv kan gøre:

 • Som med mange andre overbelastningsskader vil første tiltag være at reducere belastningen på det irriterede område. Det kan være at du skal reducere distancen du løber eller cykler.
 • Måske skal du helt  holde en pause fra de udløsende aktiviteter.
 • Omlæg din træning til mindre belastende træningsformer (f.eks. svømning eller cykling med let belastning)
 • Efterhånden som dine smerter reduceres vil du blive introduceret til et træningsprogram der ofte både indeholder styrke, smidigheds- og stabilitetsøvelser.

                                                                                                   

Symptomer på løberknæ

Ofte vil du opleve lidt diffuse smerter på ydersiden og lidt ind mod midten af dit af dit knæ. Smerterne kommer typisk i forbindelse med kort tids løb. Smerterne er i reglen mest fremtrædende, når du løber nedad bakke eller på fladt terræn. Du vil ofte opleve at smerterne provokeres hurtigere og hurtigere på din løbetur, efterhånden som strukturerne bliver mere irriterede.

Årsager til løberknæ

Ved gentagne ensformige bevægelser i knæleddet, ofte løb eller cykling, glider det kraftige senebånd hen over ydersiden af lårbensknoglen lige over knæet. Herved kan der opstå en irritationstilstand i senen eller i det omkringliggende væv. Det kan blandt andet ske hvis:

 • Der er øget rotation af skinnebenet i forhold til lårbenet (evt. pga. hyperpronation i foden) under løb
 • Ulige benlængde
 • Stramt iliotibialt bånd
 • Svaghed i muskulaturen omkring hofte, knæ og fod.
 • Hvis du for hurtigt har øget din træningsmængde eller intensitet.

Knæsmerter der kan forveksles med løberknæ:

Hvad kan du forvente når du booker en tid hos os.

 • Hos Hasselager Fysioterapi vil du blive vejledt i hvordan du reducerer belastningen på knæet og undgår smerteudløsende aktiviteter i en periode, så overbelastningen og smerterne mindskes.
 • Du får vejledning i hvilken type fodtøj der kan støtte din fod og reducere smerterne og belastningen på senen
 • Du bliver vejledt i øvelser der styrker musklerne i knæ og hofte og øvelser smidiggør senen . Der kan blive anvendt såler og tape som en del af behandlingen.
 • Du modtager altid grundig og professionel undersøgelse, vejledning og behandling.

Vi vil se på om der er noget i din træning vi kan ændre. Det kan også være at du skal have andre løbesko eller indlægssåler i dine sko. Hos Hasselager Fysioterapi er vi specialister i behandling og genoptræning af sportsskader, herunder løberknæ. Du kan derfor trygt booke en tid hos os. Du vil få grundig undersøgelse, behandling og vejledning i øvelser for dit løberknæ. Klinikken er beliggende i det sydlige Århus, tæt på Viby, Stavtrup og Hørning. Bus 1 A kører lige til døren og der gratis parkering lige udenfor klinikken.