fbpx

Slidgigt i hoften

Slidgigt, eller artrose som det også kaldes, er en almindelig tilstand i leddene i kroppen. Slidgigt er en kronisk tilstand, hvor brusken i hoften gradvist bliver nedbrudt. De to ledflader i hofteleddet er beklædt med brusk for at reducere friktion i leddet Hvis brusken forsvinder medfører det et større tryk på knoglerne. Dette kan resultere i smerter og i en fortykkelse af knogleenderne med dannelse af knogleudvækster. Disse knogleudvækster kan give dårligere bevægelighed. Slidgigt i hoften er en hyppig lidelse, som optræder hos ca. 5% af den danske befolkning. Lidelsen tiltager i hyppighed med alderen.

Årsager til slidgigt i hoften.

Med alderen får alle slidgigt, idet brusken gradvis svækkes og nedbrydes. Navnet slidgigt antyder fejlagtigt, at der er tale om en slags overbelastning af hoften. Belastning på leddet over tid er en af årsagerne men mange faktorer spiller ind i udviklingen af slidgigt: overvægt, tidligere skader, hoftedysplasi, arvelighed osv. Til trods for at alle ud vikler en eller anden grad af slid i hofterne, er det ikke alle der er generet af det.

Symptomer på slidgigt.

Typisk vil man opleve tiltagende smerter ved belastning. Det dominerende vil være smerter i lysken, dybt i balden og fortil på låret. Smerterne kan stråle ned mod knæet. Du vil opleve indskrænket bevægelighed af hofterne. Smerterne kommer ofte, når man skal begynde at gå. De bliver mindre intense, efter man har gået nogle minutter, men bliver så værre igen efter man har gået noget tid. Man vil gradvist få smerter i hvile og om natten. Har du har smerter om natten, er tilstanden fremskreden.

Behandling af slidgigt i hoften hos Hasselager Fysioterapi.

Hos Hasselager Fysioterapi er vi specialister i undersøgelse og behandling af smerter i hoften, herunder slidgigt i hoften. Med træning kan man forbedre funktionen betydeligt og ofte vil man opleve færre smerter, men det får ikke slidgigten til at forsvinde. Men den forbedrede muskelfunktion og mobilitet i hoften vil aflaste hofteleddet. Svømning og cykling er godt, mens løb og hop kan forværre smerterne. Ved gåture må man sørge for at have stødabsorberende sko på. Det hjælper med at reducere de stød, der forplanter sig op igennem hoften, mens man går.

Hos Hasselager Fysioterapi vil du få hjælp og instruktion i træning så du kan få det bedre i din slidte hofte. Derudover kan det være nødvendigt med behandlinger hvor vi arbejder med din bevægelighed i leddet og fleksibiliteten af dine muskler. Hvis du ønsker en tid kan du booke online nedenfor. Klinikken er beliggende tæt på Viby og Stavtrup i det sydlige Aarhus. Bus 1 A går lige til døren og der er gratis parkering hvis du er i bil.