fbpx

Frossen skulder

Frossen skulder

  • Har du i en periode haft snigende smerter og stivhed i skulderleddet.
  • Smerter i skulderen og på ydersiden af overarmen, der ind imellem kan trække ned i underarmen.
  • Bliver det tiltagende svært at bevæge skulderen i flere retninger.
  • Har du problemer med at tage dit tøj på og med at løfte armen over skulderhøjde.

Så kan det være du har en frossen skulder eller en kapsulit som er den medicinske betegnelse for tilstanden.

Gode råd og behandling af frossen skulder hos Hasselager Fysioterapi.

Behandlingen i fase 1 og 2 er så vidt muligt at undgå alle tiltag som provokerer eller forværrer smerten. Dette kan indebære hel eller delvis sygemelding, alt afhængig af hvor mange smerter du har, og hvilket job du har. Man kan i disse faser også forsøge at  behandle med blokade og/eller smertestillende medicin. De fleste vil i denne fase have en del smerter og ubehag og det kan være noget invaliderende. Jo længere du kommer i fase 1 og ind i fase 2 jo mere vil smerterne typisk reduceres.

Behandlingen i slutningen af fase 2 og i fase 3 er fysioterapi med fokus på en kombination af bevægelighedstræning og styrketræning for at opnå normal bevægelighed og styrke i den påvirkede skulder. I nogle tilfælde kan det blive aktuelt med operation men det er relativt sjældent.

Symptomer på frossen skulder.

Tilstanden har tre faser:

1. fase på 2- 6 måneder er karakteriseret ved smerter diffust til skulderen med udstråling til overarmen. Forværring af smerterne om natten og ved bevægelse. Bevægeindskrænkning af skulderen i alle retninger.

2. fase varer 6-12 måneder. Her har smerterne toppet, men bevægelsesindskrænkningen fortsætter og når armen bevæges for langt ud i bevægelserne kommer smerterne kortvarigt kraftigt tilbage.

3. fase kan vare op til 2- 3 år. Her er smerterne typisk væk og man oplever over tid gradvist at genvinde bevægeligheden af skulderen.

Typisk vil tilstanden vare mellem 1-3 år. I nogle tilfælde normaliserer skulderfunktionen og bevægeligheden sig ikke og i de tilfælde kan det overvejes med en operation hvor kirurgen løsner det stramme væv.

Årsager til frossen skulder.

En frossen skulder kan opstå efter en skade eller en operation. Den kan også opstå uden at man kender årsagen. Når du har en frossen skulder, er skulderens ledkapsel og de omkringliggende slimhinder irriterede. Efter nogen tid bliver ledkapslen stram, og der kan komme sammenvoksninger af vævet. Du har typisk kraftige smerter og meget nedsat bevægelighed i skulderleddet. Ofte vil du have smerter om natten.

Tilstandens varighed kan variere mellem et halvt til tre år og du opnår ikke altid normal bevægelighed. Det kan være nødvendigt med en operation hvis du ikke kan udføre almindelige dagligdags gøremål for at øge bevægeligheden hvis den ikke bliver bedre af sig selv.

                                                                

 

Tilstande der kan forveksles med frossen skulder:

Skulderen:

Skulderleddet er et kugleled. Skulderleddet er et mobilt led og derfor er det i høj grad muskler og ledbånd der giver stabilitet i leddet. Leddet mellem kraveben og skulderbladet hedder akromioklavikularleddet (AC-leddet) og medvirker til at det muligt for os at hæve armen op over hovedet.

Rundt langs kanten af leddet sidder en bruskkant (ledlæbe). Brusken hjælper også med at stabilisere leddet. Rotator-cuffen er en gruppe på fire muskler, som holder overarmsknoglen på plads mod skulderbladet. Rotator-cuff-musklerne stabiliserer skulderleddet og hjælper til med rotation af armen.

To poselignende strukturer kaldet bursa, eller slimsække, befinder sig også i skulderen. Slimsækkenne nedsætter gnidningsmodstanden mellem de bevægelige dele i leddet. Alle disse strukturer kan give smerter i skulderen og derfor er det vigtigt med en grundig undersøgelse så det kan blive afklaret hvilke strukturer der giver skuldergener. Hvis du er i tvivl om vi kan hjælpe dig eller hvis du har nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte klinikken helt uforpligtende.

 

Hvad kan du forvente når du booker en tid hos os.

  • Professionel undersøgelse og behandling af dine skuldersmerter.
  • Vejledning i relevante tiltag og øvelser der øger bevægeligheden og øger styrke og stabilitet omkring skulder og skulderblad.

Klinikken er beliggende i det sydlige Aarhus tæt på Viby, Tranbjerg og Stavtrup. Bus 1A kører lige til døren og vi har gratis parkering lige ved siden af klinikken. Vi har jævnligt aftenåben så du kan få en tid til behandling udenfor din egen arbejdstid.Klinikken drives af Sune Dombernowsky som har mange års erfaring med behandling og træning af frossen skulder.