Forreste knæsmerter

Gode råd og behandling af forreste knæsmerter hos Hasselager Fysioterapi.

I første omgang vil målet være at reducere smerterne i dit knæ og dermed irritationen i knæet, så du kan komme i gang med træning. Aflastende tiltag kan være ro, tapening, knæbandager, såler og manuel behandling. Oftest en kombination af flere af disse.

Herefter skal du i gang med træning. Denne træning vil have fokus på at styrke de stabiliserende muskler i hoften og muskulaturen omkring knæet. Derudover kan det være gavnligt at træne stabilitet og styrke i truncus.

Følgende kan du selv gøre for at mindske dine forreste knæsmerter:

  • Undgå smerteudløsende aktiviteter som så meget som muligt.
  • Vær aktiv med andre aktiviteter der ikke provokerer dine knæsmerter. Ofte kan cykling udføres uden smerter.
  • Brug eventuelt is som smertebehandling.
  • Brug sko med fast hælkappe og god stødabsorbering, eventuelt med lidt svangstøtte.

Det er ofte svært selv at komme generne helt til livs. Hos Hasselager Fysioterapi er vi specialister i knæskader, så du kan trygt booke en tid til en undersøgelse hos os. Vi finder årsagen til at du har ondt og hjælper dig med at blive smertefri, så du kan komme i gang med at styrke og stabilisere dine knæ. Ofte vil det være gavnligt at du instrueres i at lægge støttende og aflastende tape på knæet og nogle gange kan såler hjælpe til at give bedre stabilitet i fod, knæ og hofte. 

 

                                                                     

 

Symptomer på forreste knæsmerter.

Du vi ofte opleve diffuse smerter i knæet, indvendigt og/eller udvendigt og under knæskallen. Der kan være lille hævelse af knæet. Der er ofte ømhed når man rører langs knæskallens kant. Du kan ind imellem mærke eller høre klik- og knirkelyde fra knæet.

Aktiviteter der provokerer smerter vil typisk være løb, trappegang, aktiviteter der involverer belastning på bøjet knæ, knæliggende arbejde.

Årsager til forreste knæsmerter.

Forreste knæsmerter dækker over en række strukturer, der kan give smerter foran i knæet. Dette kan blandt andet være bruskskader i leddet mellem knæskal og lårbensknoglen, også kendt som patellofemoralleddet, smerter fra fedtpuden under knæskallen, irriteret slimhindefold og flere andre mere eller mindre almindelige tilstande.

Den mest almindelige årsag til forreste knæsmerter er sandsynligvis overbelastning af leddet mellem knæskallen og lårbenet.

Der kan opstå skader på brusken i leddet. Dette kan være eftervirkninger af direkte stød mod knæskallen, eller en følge af langvarig overbelastning. Eksempelvis tømrere med meget knæliggende arbejde eller håndboldspilleren der lander meget på knæene.

Andre faktorer kan øge risikoen for udviklingen af forreste knæsmerter. Hvis knæskallen eksempelvis glider skævt i furen på lårbensknoglen, kan strukturerne omkring knæet blive påvirket. Det kan man se ved platfod og svag muskulatur på ydersiden af hoften. En højtstående, instabil knæskal kan også medvirke til knæsmerter.

Overbelastning af den forreste lårmuskel, quadriceps, kan også være en faktor der kan medvirke til forreste knæsmerter. Eksempelvis ved overdreven aktivitet, som man ikke er vant til. Det kan være løb på hårdt underlag, og hvis man bruger sko med dårlig stødabsorption.

 

Læs mere om andre typer knæsmerter her

 

Hvad kan du forvente når du booker en tid hos os.

  • Hos Hasselager Fysioterapi vil du blive vejledt i hvordan du reducerer belastningen på dit knæ og undgår smerteudløsende aktiviteter i en periode, så overbelastningen og smerterne reduceres.
  • Vi laver en vurdering af din stabilitet og styrke omkring fod, knæ og hofte.
  • Instruktion i et relevant træningsprogram. Træningen vil ofte blive kombineret med indlægssåler og aflastende tape.

Har du forreste knæsmerter er du velkommen til at kontakte klinikken. Hasselager Fysioterapi og Sportsklinik er beliggende i det sydlige Aarhus, tæt på Viby, Tranbjerg og Stavtrup. Bus 1 A kører lige til døren og der er gratis parkering lige udenfor døren. Klinikken har flere dage med udvidede åbningstider, hvor vi har åbent helt til kl 21.30.