Forstuvet ankel

Har du en forstuvet ankel.  Her er hvad du selv kan gøre:

Vi anbefaler følgende tilgang ved en forstuvet ankel:

  • Dag 1-2. Ro, kompression og elevation. Bevæg ankelleddet ubelastet indenfor smertegrænsen. Du kan evt anvende is 20 minutter pr. time. Is kan virke smertelindrende og kan med fordel anvendes, så længe der er smerter. Læg et viskestykke mellem ispakningen og huden for at undgå forfrysning.
  • Dag 3-7. Gå stille og roligt rundt, vægtbæring indenfor smertegrænsen.
  • Uge 2-3. Genoptræning indenfor smertegrænsen med stabilitets/balancetræning.
  • Uge 3 og frem. Balance, stabilitets og styrketræning af fodens muskler med stigende belastning og sværhed.

Fælles for genoptræningen af en forstuvet ankel er at genskabe en følelse af stabilitet og styrke omkring anklen. Dette sker gennem tidlig bevægelse og gradvis belastning af anklen. Øvelser i genoptræningen kunne eksempelvis være balanceøvelser på vippebræt og i blødt underlag, elastikøvelser for underbenets og fodens muskulatur og vægtbærende øvelser med tiltagende belastning og sværhedsgrad.

Som med alle andre skader er genoptræning vigtig så du undgår følgeskader og nye forstuvninger. Langt de fleste har succes med genoptræningen og kommer tilbage til fuldt funktionsniveau, men nogle vil opleve kronisk instabilitet. I det tilfælde kan en operation være nødvendig. Tror du at du har kronisk instabilitet, er du velkommen til at kontakte mig til en snak om hvad du kan gøre.

Gode råd og behandling af forstuvet ankel hos Hasselager Fysioterapi.

  • Generelt anbefaler vi at du anvender tape eller bandage i 3-6 måneder efter skaden når du dyrker din sport. Klinikken forhandler forskellige ankelstabiliserende bandager. Kontakt os for mere information.
  • Afhængig af graden af skade kan det tage fra 2-3 uger til flere måneder før du er klar igen. I forbindelse med et kraftigt vrid i anklen kan der også opstå andre mere alvorlige skader i fod og underben. Man skal derfor altid være opmærksom på om der kan være sket andet end bare en forstuvet ankel, hvis træningsforløbet ikke går planmæssigt. Det kunne være bristning af syndesmosen (stort ledbånd) mellem skinneben og lægben, bruskskader, brud og andet.
  • Klinikken er beliggende i det sydlige Aarhus, tæt på Viby, Stavtrup og Tranbjerg. Vi har gratis parkering lige ved døren. Du er altid velkommen til at kontakte klinikken hvis du er i tvivl om hvad du skal gøre og gerne vil have hjælp til din genoptræning.

 

Symptomer på forstuvet ankel.

Lige når skaden opstår vil ankelleddet ofte hæve, gøre ondt, bliver varmt og eventuelt misfarvet. Ofte vil det være svært at støtte på foden og al bevægelse vil fremprovokere smerte. Du vil også opleve at anklen føles løs. I løbet af nogle dage vil man typisk kunne støtte mere på foden men hævelsen kan fortsætte med at være til stede længe.

Årsager til forstuvet ankel.

En forstuvning af ankelleddet er en hyppig skade i de fleste sportsgrene, men især i fodbold, håndbold, volleyball og basketball ses skaden. Skaden opstår når foden vrikker rundt, således ledbåndene bliver overstrakt og/eller brister. Oftest vil det være ledbånd og muskler på ydersiden af ankel og fod der bliver skadede. I lette tilfælde tales om forstrækning og i svære tilfælde ser man hel eller delvis overrivning af de udvendige ledbånd. Der kommer meget ofte følgeskader når du forstuver foden. Det kan eksempelvis være blå mærker i knoglen (bone bruise), irritation af senerne i foden, irritation og fortykkelse af ledkapslen i ankelleddet. Disse overses jævnligt og kan være medvirkende til en forlænget genoptræning.

 

                                                                    

 

Hvis du ønsker mere viden om andre skader i og omkring foden kan du finde mere information her

 

Hvad kan du forvente når du booker en tid hos os.

  • Hos Hasselager Fysioterapi vil du blive vejledt i hvordan du akut kan behandle din forstuvede ankel. Vi hjælper dig med instruktion i relevante øvelser du kan gå i gang med og vi følger op på disse.
  • Du vil blive instrueret i øvelser der styrker og stabiliserer muskler, sener og ledbånd i din ankel med henblik på at du vender tilbage til de aktiviteter du gerne vil lave. Uden smerter.
  • Træningen vil ofte blive kombineret med aflastende og stabiliserende tape, vejledning i fodtøj og i nogel tilfælde kan indlægssåler være et behandlingstiltag.